onsdag 23 januari 2013

För fin hy!



Alla har vi olika hudtyper, feta, normala, blandade och torra. Självklart kan alltså inte alla produkter fungera lika för alla. För att veta vilken hudtyp du är, gör såhär:

FET HY
En fet hy är oljig till ytan, får lätt finnar och har ofta pormaskar, som syns främst i t-zonen. Det anses vara besvärligt med fet hy, hy som blir glansig lätt och snabbt och makeuper som inte håller hela dagarna utan mest rinner av.
För att veta om du har en fet hy skall du tvätta ansiktet 2 gånger utan att smörja in det efteråt, vänta 2-3 timmar. Om du sedan trycker med en bit hushållspapper mot ansiktet och det blir fläckar på pappret, då har du fet hy.

Positivt med fet hy är att du slipper stora problem med rynkor när du blir äldre!!

TORR HY

En torr hy stramar och är glansig, under vinterhalvåret kan huden även flagna, spricka och bli narig. Man har oftast inte problem med finnar eller pormaskar men kan självklart även det uppkomma någon gång. Makeupen kan lätt bli förstörd då huden blir så torr att sminket kan smula av, därför är det viktigt för den med torr hy att smörja in sig ordentligt men feta krämer.
För att veta om du har torr hy skall du tvätta ansiktet 2 gånger utan att smörja in huden efteråt, vänta 2-3 timmar. Om du sedan trycker med en bit hushållspapper mot ansiktet och pappret förblir rent så har du torr hy.

Negativt med torr hy är att du lätt får problem med rynkor då du blir äldre, positivt är att du slipper finnarna i ung ålder.

NORMAL HY

En normal hyn stramar ej efter tvätt men blir heller inte oljig, fettproduktionen är nämligen väl balenserad och blemmor som finnar och pormaskar är ganska ovanligt. Denna hudtyp anses ofta vara den normala, den alla vill sträva efter, dock är det inte lika lätt för alla.
För att veta om du har normal hy skall du tvätta ansiktet 2 gånger utan att smörja in ansiktet efteråt, vänta 2-3 timmar. Om du sedan trycker en bit hushållspapper mot ansiktet och det visas knappt synbart fläckigt så har du en normal hy.


 BLAND HY

En blandad hy är som man hör en blandning av fet, torr och normal hy. Oftast har man en fet hy i t-zonen. dvs panna, näsa, haka medans man har en torr/blandad hy på kinder. Man ska välja produkter utifrån de partier du har mest av. Denna hudtyp blir lätt torr på vintern och några enstaka finnar kan ploppa upp lite då och då i t-zonen. Denna hudtyp är den vanligaste hudtypen!
För att veta om du har en bland hy skall du tvätta ansiktet 2 gånger utan att smörja in ansiktet efteråt, vänta 2-3 timmar. Om du sedan trycker en bit hushållspapper mot ansiktet ska det visas småfläckigt på ställen som t-zonen och trycker du mot kinderna ska pappret vara rent.

Övrigt!

Sen finns det även andra hudtyper som inte är lika vanliga som dessa över, som tillexempel känslig hy och acne hy. Till dessa hudtyper krävs oftast speciella produkter men för ALLA hudtyper, oavsett vilken du har så finns det 3 saker som är mycket viktiga för din hy.
1. Dricka vatten
2. Sömn
3.Frukt och grönt/balanserad kost

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar